Neokrunjeni Kralj CrossFit Vježbi Burpee (Marinac)

To je vježba koju svi vole mrziti. Buck Furpees, je jedna elegantna američka izreka malo smo je doradili a na hrvatski nećemo prevoditi. Burpees ili po naški Marinci su jednostavna vježba. Spustite se na tlo u položaju skleka , prsa i bedra moraju dodirnuti pod. Vratite se do stojećeg položaja na najučinkovitiji i najbrži mogući način. Skočimo nekoliko centimetara u zrak i napravimo pljesak iznad glave. Pa sve ponovimo. Ništa neobično, ništa komplicirano. Pa zašto onda mržnja prema marincima? Po mom mišljenju, marinci su dobili nepravednu reputaciju. Prednosti daleko nadmašuju tegobe. Dakle, da to opravdamo nabrojiti ćemo 5 razloga zbog kojih bi trebali zavoljeti marince.  

1. Marinac je jednostavan

Već sam ovo gore spomenuo, ali vrijedi ponoviti. Bez olimpijskih šipki, bez utega (osim ako nebi volili raditi s prslukom…ouch haha), marinac možete ponjeti sa sobom gdje god idete. Marinac je izgrađen na jednostavnim standardima kretanja koje veliki broj ljudi može raditi, a jednostavan je za skalirati za one  koji ga još nemogu napraviti.  

2. Marinci JESU funkcionalni fitness

Možete li zamisliti ijednu veliku mišićnu skupinu koja se ne koristi u izvedbi marinca? Ruke, prsa, kvadricepsi, stražnjica, trbušni… svi su aktivirani da bi se vježba mogla izvesti, a nakon samo nekoliko ponavljanja tijelo će vam biti kao olovo. S obzirom da pri izvedbi koristimo cijelu tjelesnu težinu da bi napravili marinac, pokret može bit definiran kao vježba s visokim opterećenjem s visokim brojem ponavljanja. Što je sjajna vijest, jer su rezultati istraživanja pokazala da su baš takve vježbe sa velikom kilažom i većim brojem ponavljanja učinkovite u povećanju mišićne izdržljivosti.  

3. Marinci povećaju anaerobni kapacitet

Anaerobna je riječ koja dolazi od grčke riječi  “αναερόβιος” koja doslovno znači živjeti bez zraka. Zvuči poznato? Anaerobne vježbe su visokog inteziteta, kratkog trajanja (1-2 minute) – nešto kao sprint na 100m. Sad ako radite marince s visokim intezitetom (lakše reći nego učiniti znam), ne samo da ćete povećati mišićnu izdržljivost , već i kapacitet pluća, zdravlje srca, i povećat će nam se sposobnost da brže i teže treninge odradimo u znatno kraće vrijeme.  

4. Marinci su odlični za mršavljenje

Kao što je više puta spomenuto, marinci su odlična vježba za cijelo tijelo, intezivna vježba koja ubrzava rad srca, što rezultira velikom potrošnjom kalorija. Zapravo, marinci potroše 50% više masti od konvencionalnih treninga snage, i još bolje, ubrzati će vam metabolizam za ostatak dana, dugo nakon što ste ih odradili.  

5. Marinci su raznovrsni

Burpee muscle-up, burpee box jump, burpee pull.up, burpee toes to bar, burpee… i tako dalje. Možete ih kombinirati s bilo kojom vježbom , nama najdraža kombinacija je s thrusterima ili pull- ups 😉 Dok vas peku pluća, kiselina se nakuplja u mišićima, povraća vam se, misli vam odlutaju i zapitate se zašto sebe stavljate kroz tu muku. I kad dođe kraj treninga i nakon 30 minuta obuzme vas osjećaj sreće i zadovoljstva, imate svoj odgovor. S vremenom kada vidite bolje rezultate na treningu i vašem izgledu, sigurno ćete znati. I, kao i naši članovi, možda jednostavno zavolite marince.

Rezervirajte svoje besplatne konzultacije danas i počnite pisati svoju fitness priču!

Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *