Prednosti Velikog Doručka

Kao veliki zagovornik i ljubitelj doručka, u potpunosti prihvaćam poznatu frazu: “Jedite doručak poput kralja, ručajte kao princ, a večeru kao siromah.” Uživam u doručku jer mi je najdraži obrok u danu i mogu lopatom trpat jaja i pancetu u usta (ali hej tko to ne voli) , ispada da čak istraživanja sugeriraju da veliki doručak zapravo može igrati važnu ulogu u vašem dugoročnom zdravlju i raspoloženju.

Prije svega je važno jesti veliki zdrav doručak. Ako je vaš prvi obrok toga dana nabacan sa šećerom i rafiniranim ugljikohidratima, unosite tonu beskorisnih kalorija koje će vam kasnije tijekom dana narušiti razinu inzulina i energije (i zadati će vam velike zdravstvene probleme na putu). Zdrav doručak koji ima dobru količinu bjelančevina, vlakana i zdravih ugljikohidrata i masti pomaže u održavanju povišenog metabolizma tijekom dana. To je zato što će se nakon 8 sati spavanja vaš metabolizam znatno usporiti, i pokrenuti će se ponovno kad se ujutro probudite. Jesti zdrav doručak koji vaše tijelo može prirodno obraditi pomaže u iniciranju termogeneze, metaboličkog procesa probavljanja hrane i njegovog korištenja za energiju, a ne za pohranu masti. Prema istarživanjima doručak može povećati vaš metabolizam u odmaranju do 10 posto.

 

S poboljšanim metabolizmom obavezno ćete održavati kilažu (možda čak i budete gubili na kilaži). Razmotrite rezultate istraživanja iz 2013. objavljenog u časopisu Obesity. Tijekom razdoblja od 12 tjedana, dvije skupine pretilih žena bile su stavljene na strogu, 1.400-kalorijsku dnevnu dijetu koja se sastojala od uglavnom zdrave hrane kao što su piletina na žaru, bjelanjke od jaja i salata (iako se mliječna čokolada pojavila u istoj također). Jedna je grupa pojela doručak od 700 kalorija, ručak od 500 kalorija i večeru od 200 kalorija. Druga grupa je pojela doručak od 200 kalorija, ručak od 500 kalorija i večeru od 700 kalorija.

 

Istraživači su otkrili da je grupa koja je jela veliki doručak i malu večeru izgubila gotovo dva i pol puta veću težinu od skupine koja je jela mali doručak i veliku večeru (9kg do 3.5kg). “Isokalorična dijeta za mršavljenje s izmijenjenim unosom kalorija između doručka i večere različito utječe na gubitak težine, obujam struka, rezultate za apetit i indekse inzulinske rezistencije kod pretilih žena s metaboličkim sindromom”, navode istraživači

 

Već znamo da veći doručci pomažu da vaš metabolizam dobro radi, ali još jedna prednost koju možete iskusiti je povećana zasićenost tijekom dana (tj. Osjećate se punije, tako da je manja vjerojatnost da ćete tražiti dodatno nešto za prigristi).

 

Druga studija, ovaj put objavljena u časopisu Diabetologia, pokazala je da su veći doručci i manje večere pomogli u smanjenju razine šećera u krvi kod dijabetičara tipa 2.

Konačno, započinjanje vašeg dana s velikim zdravim obrokom ne samo da energizira vaše tijelo – ono pomaže u poboljšanju snage mozga tako što vam pruža esencijalne masti, vitamine i minerale koji će vam pomoći stabilizirati razinu šećera u krvi i spriječiti pospanost i letargiju. Kao rezultat toga, vaše će raspoloženje biti znatno poboljšano.

Podatci i brojke su uzeti sa ove stranice.

Rezervirajte svoje besplatne konzultacije danas i počnite pisati svoju fitness priču!

Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *