Žene i CrossFit: 5 Mitova Koje Moramo Ignorirati

Vrijeme je da razjasnimo neke mitove o CrossFitu koji mnoge od vas drže dalje od treninga. Slušajte dame, CrossFit nije samo za mišićave mladiće. Žene diljem svijeta se upoznavaju sa teškim olimpijskim šipkama, gimnastičkim karikama, i konopima za penjanje. CrossFit je program snage i kondicije koji koristi razne kardio tehnike i tehnike dizanja utega za dobro zaokružen fitness režim.  

Amo odmah napasti te mitove koji vas koče

 

Mit 1 : Vježbanje mi oduzima previše vremena

Ovo nije slučaj s CrossFitom. Poslušajte nas kad vam ovo kažemo, CrossFit ne oduzima puno vremena. Većina CrossFit treninga (ili Workouts Of the Day – WODs) su dizajnirani za brzinu. Radite pokrete i dizanja na određeni broj ponavljanja i setova. Što ih brže radite, brže ćete završiti. Vjerojatno ste se prevarili misleći da treninzi u dvorani mora biti dugačko i ispunjeno vježbama na raznim strojevima. E tu se CrossFit razlikuje od ostalih. Radeći brze i intenzivne pokrete, spajate cardio i trening snage u jedno u isto vrijeme.  

Mit 2 : Od CrossFita ću se nabildati

Najpoznatiji mit kod žena je da će izgledati kao hulkova sestra ako budu dizali utege. Žene se često boje da nebi dobile na masi i da će izgledati kao muški. “Nabildavanje” ima više veze s vašom genetikom i prehranom nego ostalim. Generalno , žene ne proizvode ni približno dovoljno hormona testosterona da bi se nabildale. Dakle, ako ne uzimate steroide, ovaj se mit ne odnosi na vas. Vi ćete, međutim, vjerojatno malo dobiti na kilaži kad tek krenete jer mišić je teži od masti. Ali nemojte da vas to sputava. Naš savjet je da izbacite vagu i uzmete krojački metar i da mjerite svoj napredak i uspjeh u centimetrima i snazi.  

Mit 3 : Dosđivati ću se

Ako ste samo u potrazi da izgledate “mršavo”, da… vjerojatno su vam dosadili dosadašnji treninzi jako brzo. Ali ako želite postati fit, onda je CrossFit sve samo nije dosadan! Da budemo pošteni, čak i ako samo želite izgubiti nekoliko kilograma, moramo vas upozoriti da CrossFit pretvarati obične rekreativce u aktivne sportaše. Budući da se treninzi mogu prilagoditi svakome i stalno se mijenjaju, radite svaki dan nešto drukčije. CrossFit je zabavan i jednostavno drukčiji, a ljudi obično vole zabavno. Tako da je i ovaj mit srušen.  

Mit 4 : Neću moći pratiti tempo

Jesam li vam već spomenio da se svaki trening može prilagoditi svakome bez obzira na level spremnosti? Skaliranje WODa znači prilagođavanje zadane težine ili pokreta vašem fitness levelu ili snazi. Ne možete napraviti handstand push-up (još 😉 ), umjesto njega možete napraviti obični push-up. Pull-ups se mogu raditi i s gumom ili sa gimnastičkim karikama. Ove izmjene su manje, ali će vam i dalje donijeti vrhunske rezultate.  

Mit 5 : CrossFit je opasan

Ako ste inteligentna osoba koja sluša i upija savjete vašeg trenera, onda CrossFit nije opasan. Svi sportovi dolaze s rizikom od ozljeda, ali to je životna činjenica. Ovo je jedan od mitova koji je iznimno pretjeran. Ovo govorimo iz iskustva u radu u zadnje 3 godine. Ako naučite i vježbate tehnike svake vježbe koje čine cijeli spektar različitih vježbi u CrossFitu, onda ne biste trebali imati nikakvih problema. Izgradite čvrste temelje u svim područjima  napredujte i povećavajite opterećenje. Nitko na svijetu u nijednom sportu ne trenira svaki dan na 100%, tako da je element inteziteta unutar CrossFita važan, ali ne i sve.  
“Kad sam odrastala, osjećala sam da trebam izgledati na određeni način, ali to je nešto što sam skroz promjenila. Mogu se osvrnuti i vidjeti da me to izjedalo iznutra, bilo je tako gadno i negativno. Većina žena trenira da bi se uklopila u neku vrstu kutije za žensko tijelo, kako treba izgledati, kretati se i funkcionirati. Ali to nije u redu ; žene bi trebale osjećati da mogu trenirati jer to žele. “ Camille Leblanc-Bazinet Fittest women in the world 2012

Rezervirajte svoje besplatne konzultacije danas i počnite pisati svoju fitness priču!

Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *